Taide

Taide

Tiesitkö, että Vaasastakin löytyy taiteilijaresidenssi? Haluaisitko säännöllisen harrastuksen öljy-, akvarelli-, tai pastellimaalaustaiteen parissa? Ateljé Tornissa tämä on mahdollista. Voit vaihtoehtoisesti upottaa ajatuksesi kuvanveiston parissa tai osallistua viikonlopun ajan croquis- ja elävän mallin kursseille. Taiteesta voi nauttia muutenkin – Vaasan Kuntsi, Platform, Black Wall Gallery tarjoavat kaupunkilaisille vaihtuvia modernin nykytaiteen näyttelyitä. Lisäksi eri toimijat vuokraavat tilojaan yksityistilaisuuksia varten ja Vaasan Taiteilijaseuran Taidelainaamo välittää taidetta alueella.

ATELJÉ TORNI
KUNTSI
PLATFORM
VAASAN TAITEILIJASEURA

Vaasan Taidekerho ry: Ateljé Torni

Vuonna 1952 perustetun kaksikielisen Vaasan Taidekerho ry:n toimitilat sijaitsevat Vaasan keskustassa Ateljé Tornissa, jossa järjestetään monipuolista toimintaa taiteen parissa. Ateljé Tornissa järjestetään pitkin vuotta useita erilaisia taidenäyttelyitä, joihin kaikilla on vapaa pääsy. Siellä käynnistyy myös syksyisin ja keväisin erilaisia maalaus- ja kuvanveistosryhmiä, joihin Taidekerhon jäseniksi liittyneillä on mahdollisuus osallistua 20 €:n maksua vastaan. Jäsenet voivat liittyä öljymaalaus-, akvarellimaalaus-, pastellimaalaus- tai kuvanveistosryhmiin. Ryhmät kokoontuvat arkisin tiistaista torstaihin. Taidekerho järjestää myös erilaisia lyhyitä viikonlopun kestäviä taidekursseja (mm. elävän mallin kurssi), joihin voi kurssimaksua vastaan osallistua kuka vain. 

Jäseniä Taidekerholla on vuosittain noin 220–250, ja uudet jäsenet ovat aina tervetulleita! Tammikuussa 2019 Vaasan Taidekerho jakoi ensimmäistä kertaa 1 000 €:n arvoisen Margot Enströmin Stipendin. Stipendi tullaan jakamaan vuosittain, ja sitä voivat hakea kaikki Taidekerhon jäsenet.

Vaasan Taidekerhon tiloja on myös mahdollista vuokrata omia näyttelyitä varten, sekä esimerkiksi juhlatiloiksi, kokouksia varten tai viikonlopuksi omaa pop up -näyttelyä varten.

Vaasan Taidekerhon löydät myös Facebookista!

Missä? Pitkäkatu 66, 65100 VAASA. Aukioloajat: Ti–to: 12–18 La–su: 12–16.
Kenelle? Kaikille taiteesta ihailun muodossa nauttiville tai taidetta itse luoville.
Hinta? Taidenäyttelyihin ilmainen sisäänpääsy. Taidekerhon jäsenmaksu: 28 €/vuosi, opiskelijat ja alle 20-vuotiaat 10 €/vuosi, 80 vuotta täyttäneet 0 €/vuosi.
Esteettömyys? Ei esteetön; keskustelua hissistä käyty.

Vaasan Taidekerhon nettisivut.

Kuntsi


Kuva: Mikko Lehtimäki.

Modernin taiteen museo Kuntsi sijaitsee kivenheiton päässä Vaasan torilta meren rannassa Sisäsatamassa. Museo on saanut nimensä taiteenkeräilijä Simo Kuntsilta (1913–1984), jonka perustaman säätiön taidekokoelmaa pidetään yhtenä merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista Suomessa. Vaasan merkitystä taidekaupunkina ovat vahvistaneet myös erilaiset lahjoitukset ja talletukset, kuten Lars Swanljungin (s. 1944) pohjoismaisen nykytaiteen kokoelma.

Museossa on nähtävillä vaihtuvia modernin ja nykytaiteen näyttelyjä, sekä museon omia kokoelmia esitteleviä näyttelyitä. Näyttelyt koskettavat nykytaiteen ajankohtaisia teemoja ja ilmiötä sekä tarjoavat eväitä identiteettien rakennukseen ja aikamme ilmiöiden ymmärrykseen.

Kuntsin tiloissa on myös mahdollista järjestää poikkitaiteellisia esityksiä ja tapahtumia yhteistyössä kolmannen sektorin ja yleisöryhmien kanssa.

Tällä hetkellä esillä ovat näyttelyt Odysseia – matka taiteessa (2.2.2019–2.2.2020) ja Cavén, Jylhä, Karjula, Retulainen (2.6.2019)

Missä? Sisäsatama, 65100 Vaasa.
Kenelle? Aikamme taiteen rakastajille .
Hinta? 9€/6€, alennettu pääsymaksu opiskelijoille, eläkeläisille, työttömille, varus- ja siviilipalvelushenkilöille ja Vaasan kaupungin työntekijöille. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään maksutta.
Esteettömyys? Tiloihin on esteetön pääsy.

Lisätietoja löydät Kuntsin nettisivuilta!

Platform

Kuva: Marcus Lerviks. Taiteilija: Leena Kela.

Platform on taiteilijavoimin toimiva taiteilijaresidenssi ja aloite, jolla on Unisex-niminen projektihuone Vaasan keskustassa. Unisexissa Platform esittelee laajasti erilaisten nykytaiteilijoiden töitä, jotka on tehty erilaisia medioita hyödyntämällä. Platformissa esiteltävät työt keskittyvät vuosittain vaihtuviin teemoihin haastaen yleisön pohtimaan teemoja uusista näkökulmista taiteen avulla. Aiempina vuosina teokset ovat keskittyneet pohtimaan muun muassa paikan ja identiteetin suhdetta, puskurivyöhykkeitä ja luovaa yhteisöä. Vuoden 2019 kantava teema on ennustus, joka kutsuu taiteilijat ja yleisön pohtimaan tulevaisuutta ja kestävää ympäristöä. Lisäksi Platform toimii yhteisössä järjestäen seminaareja ja keskustelutilaisuuksia taiteilijoiden kanssa sekä muita nykytaidetapahtumia.

Taiteilijaresidenssinä Platform kutsuu kansainväliset nykytaiteilijat asumaan ja luomaan Vaasaan. Suurin osa Platformissa esiteltävistä teoksista onkin residenssiohjelman tulosta ja teoksiin on usein haettu inspiraatiota projektihuoneesta, Vaasasta ja Pohjanmaasta.

Platform perustettiin vuonna 2000, ja sen tavoitteena on esitellä, luoda ja tukea kansainvälistä nykytaidetta Vaasassa.

Platformissa on esitelty muun muassa Diana Dulgherun, Roland Farkasin, Amal Laalan, Anthea Moysin, Sarah Nawotkan ja Rebecca Simonsin töitä.
Vuoden 2019 ensimmäinen residenssitaiteilija on kanadalainen Robert Santaguida, joka tekee elokuva- ja videotaidetta.

Missä? Kirkkopuistikko 20.
Kenelle? Kaikille! Erityisesti nykytaiteesta kiinnostuneille sekä uusia kokemuksia ja mukavaa yhteisöä hakeville.
Hinta? Tapahtumat ja näyttelyt ovat ilmaisia.
Esteettömyys? Esteetön.

Platformin nettisivut

Vaasan taiteilijaseura: Black Wall Gallery sekä Taidelainaamo

Nyt on taide tuotu mahdollisimman lähelle jokaista ihmistä! Vaasan Taiteilijaseura ry on Vaasassa ja sen ympäristössä asuvien ammattitaiteilijoiden yhdistys, jonka pyrkimyksenä on lähentää taiteilijoita ja taideyleisöä. Vaasan Taiteilijaseura järjestää taidenäyttelyitä, kokouksia ja luentotilaisuuksia.

Vaasan taiteilijaseuran ylläpitää upeaa taidegalleriaa, Black Wall Gallerya, jolla on nykytaiteilijoille sekä nykytaiteesta kiinnostuneille paljon annettavaa. Galleriassa vaihtuu näyttely neljän viikon välein, joten vierailijoille tarjotaan ympäri vuoden uusia, mielenkiintoisia taidekokemuksia. Näyttelyissä käydäkseen ei tarvitse olla nykytaiteen vannoutunut ystävä, vaan ihan jokaiselle nykytaiteesta edes hiukan kiinnostuneelle halutaan tarjota vaivaton keino tutustua nykytaiteeseen.

Galleriassa on yksityis- ja ryhmänäyttelyitä ja esillä on niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin nykytaiteilijoiden tuotoksia. Gallerian kautta on myös mahdollista tuoda omia teoksiaan muiden nähtäväksi – galleria on nimittäin vuokrattavissa töiden esittämistä varten. Black Wall Galleryssa pääset siis osaksi luomaan ja kokemaan kulttuuria. Oli sinulla sitten vasta orastava kiinnostus nykytaidetta kohtaan tai se on jo suuri intohimosi, olet lämpimästi tervetullut tutustumaan Black Wall Galleryn näyttelyihin! 

Gallerian yhteydessä sijaitsee taidetta välittävä Taidelainaamo. Taidelainaamon kautta on mahdollista lainata tai ostaa omaksi Vaasan Taitelijaseuraan kuuluvien taiteilijoiden teoksia. Näin joka ikinen saa mahdollisuuden omistaa upeaa nykytaidetta. Valikoima on laaja ja monipuolinen; tarjolla on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, veistoksia ja valokuvia. Taiteilijoita on parisenkymmentä ja teoksia yli sata. Ehkä sinun olohuonetta koristamaan sopisi upea nykytaiteilijan luoma veistos?

Missä? Kasarmi 13, Korsholmanpuistikko 6 (avoinna ti-pe 12-17, la-su 12-15).
Kenelle? Kaikille nykytaiteesta kiinnostuneille.
Hinta? Black Wall Galleryyn ja taidelainaamoon on vapaa pääsy. Gallerian vuokraus on 950€.  Myydyistä teoksista galleria perii 10% provision.  Lainattavasta teoksesta maksetaan 20-60€ kuukausimaksua, joka määräytyy teoksen hinnan mukaan. Teoksen voi lunastaa omakseen maksamalla kuukausimaksua tai kertaostona.
Esteettömyys? Tiloihin ei ole esteetön pääsy.

Lisää tietoa ja upeita kuvia Vaasan taiteilijaseuran nettisivuilta!